Bine v-am găsit !

Deoarece primăvara se mai lasă așteptată și în ciuda faptului că zăpada s-a dus și încă nu ne putem bucura de privilegiul unei plimbări în parc, a ieșirilor în natură sau într-un parc de joacă pentru copii, ne vedem puși în fața unei provocări majore, și anume, aceea de a petrece timpul liber pe care-l avem împreună cu cei mai mici și mai dragi membrii ai familiei noastre, în cel mai plăcut și relaxant mod cu putință. Și da, este o provocare… Piciorușele lor neastâmparate și sufletele nerăbdătoare parcă nu mai vor să știe că afară e ploaie și noroi, că bate vântul și că încă nu a venit primăvara așteptată de toată lumea, cu soare, cântec de păsărele, copaci infloriți și cer senin. Iar când glăscioarele de lângă tine nu se mai opresc din « hai să ne jucăm împreună », « cum ne mai jucăm », și după ce ai epuizat variantele spațiilor de joacă amenajate special în centre comerciale, a desenelor animate, jocurilor de pe calculator….si totusi…a mai rămas timp pe care trebuie să-l umpli cu ceva cât mai reconfortant…da, e o provocare.

Intr-o situație similară am fost puși cu ceva timp în urmă, când, mergând în vizită la țară, într-o sâmbătă ploioasă, aveam vreo 3 copii blocați în casă (al meu și prieteni din vecini) cu vârste între 5-12 ani care, plictisiți peste măsură, au început să organizeze curse de alergat prin bucătărie, hol și camere… :d. Când am plecat de la oraș nu am prevăzut situația cu pricina, prin urmare nu am luat cu noi nici cărți de joc pentru a putea încropi un Păcălici sau o Septică, iar pentru Tomanap al meu pitic era prea mic ; în prima fază am încercat un Fazan mai lejer, dar fiindcă l-am jucat de multe ori înainte, gașca s-a plictisit repede de el, așa că m-am văzut din nou în situația de a arbitra curse de alergat. Ideea salvatoare a venit de la bunicu’… « Da de ce nu vă jucați voi jocuri din alea vechi, cum te jucai tu în copilărie, o moară sau ceva ? » Daa, îmi aminteam acum de jocul acela numit moară, pe care-l jucam cu prietenii în zilele urâte în care nu puteam ieși afară. Este un joc pentru 2 persoane, iar pentru a-l juca este nevoie de o tablă de joc (desenată cu 3 dreptunghiuri unite prin 4 linii) și câte 9 piese de fiecare jucător. Va dați seama că în acel moment nu aveam nici tablă de joc și nici piesele, dar am improvizat folosind 2 foi de hârtie A4, pentru a face 2 table de joc (aveam 4 jucători-cu bunicu’ în frunte), iar pentru piese boabe de fasole și grăunțe de porumb. Tabla de joc trebuie să arate cam așa:

 

 

Regulile de joc :
-scopul jocului este să unești 3 puncte de pe tablă cu piese de același fel ; când ai reușit înseamnă ai închis o moară și ai dreptul să iei o piesă care aparține adversarului (mai puțin cele care formează o moară).
-pierde cel care rămâne cu 3 piese pe tablă, sau este remiză atunci când nu se mai pot deschide/închide mori, sau mișcările sunt repetitive și nu au nici o finalizare.
- La început jucătorii pun fiecare câte o piesă pe rând pe tablă, pe punctele marcate, în așa fel încât să nu permită celuilalt să-și creeze posibilități de formare a unei mori. În această etapă, NU este voie să faci o moară, poți doar să îți așezi piesele strategic, astfel încât după ce ai terminat de pus toate piesele pe tablă, să poți să-ți formezi moară din cât mai puține mutări.
-dupa ce s-au așezat toate cele 9 piese pe tablă, începe jocul propriu-zis. Fiecare jucător mută câte o piesă pe rând, ai voie să te deplasezi pe orizontală și verticală, pe liniile care unesc punctele, câte 1 punct la o mișcare.
-nu poți să sari peste un punct ocupat de o piesă a adversarului.
-în momentul în care ai unit trei puncte cu piesele tale, înseamnă că ai închis/format o moară și ai dreptul să iei o piesă a adversarului. Ulterior poți să-ți muți orice piesă din această moară (înseamna că ți-ai deschis moara), dacă ai poziție liberă, iar când o aduci la loc (închizi moara), ai dreptul din nou să iei o piesă a celuilalt jucător. Există riscul de a-ți strica o moară prin deschidere, pentru că, dacă adversarul tău, care are mutarea următoare, închide o moară, îți poate captura orice piesă din moara deschisă de tine.
-câstigă cel care reușește să captureze 6 piese ale adversarului.

 

 

A ieșit o distracție pe cinste,vă invit să încercați acest joc,va aștept cu drag să ne scrieți ce alte jocuri mai jucați alături de copiii voștri ca și comentarii la acest articol, pe adresa piticipenet@yahoo.com  sau pe facebook ID :  piticipenet.

Acest articol a fost scris cu diacritice cu ajutorul programului de conversie Diacritice, pe care-l gasiti la adresa http://danin.ro/lingua/, iar un ghid de folosire aici : http://parfumuldeazi.wordpress.com/2012/11/12/cum-sa-scrii-un-document-cu-diacritice/ (metoda 3).

Alte recomandări:

Cumpara produse de calitate, preturi imbatabile si livrare rapida!!! NUMAI la eMAG.ro gasesti cea mai variata gama de Jucarii, Copii - Bebe, oferte si promotii la eMAG. Drept de retur in 30 de zile.  

Alte articole:

O primavara frumoasa
Joc moara