Septica Romaneasca


Se joaca cu pachetul de carti unguresti. Este un joc pe perechi si se joaca de catre 4 oameni, impartiti in 2 echipe. Echipierii stau la masa fata in fata. Se impart cate 4 carti pentru fiecare jucator. 
Se stabileste un sens de joc, de exemplu in sensul acelor de ceasornic. 
Sunt importante perechile si sepatarii. De asemenea 10 si asul sunt singurele carti care se numara. 
Este indicat sa dai jos o carte pentru care ai pereche, deci sa ai in mana cel putin 2 carti de acelasi fel: de ex doi de 9. Fiecare trebuie sa puna o carte jos, daca un jucator are in mina un alt nouar si il pune jos – acesta din uma va duce jocul. Daca primul jucator mai are un al treilea nouar sau un septar ( septarul poate substitui orice alta carte – pe parcursul jocului) mana respectiva se continua si fiecare jucator mai pune cite o carte jos. 
Va lua toate cartile jucatorul care a “prins” ultima data cu un nour sau un septar.
Deoarece se numara doar cartile mari ( 10 si as) septarii se vor pastra pentru mainile in care se joaca 10 si asii, in general. 
Dupa fiecare mana jucata, fiecare jucator ia cite o carte de jos – din pachetul ramas( sau cite carti a pus jos in tura incheiata anterior).
Cind s-au epuizat cartile de jos se vor termina si cartile din mana moment in care se incheie jocul si se numara cite “mari” – citi de 10 si de 11 -  are fiecare echipa( septarii nu mai au in acest moment nici o valoare – ei sunt buni doar pentru “prins” in timpul jocului).
Castiga cine are mai multe puncte. 

 

Adauga un comentariu