Magarul si boul

 


 Se povesteste ca era odata un agricultor care avea un magar ce statea toata ziua fara sa faca nimic si un bou care muncea  de dimineata pana seara, de abia se mai tinea pe picioare. Boul se planse intr-o zi magarului, rugandu-l:

            -Frate, da-mi un sfat care sa ma ajute sa scap de aceasta truda, nu mai pot sunt tare istovit.

La care magarul ii raspunse:

            -Prefa-te bolnav, nu iti manca mancarea, iar luni dimineata, atunci cand stapanul o sa te vada in aceasta stare, o sa te lase acasa si nu o sa te ia cu el la munca; atunci te vei odihni.

Stapanul lor care, se spune, intelegea limba animalelor,  le auzi intreaga discutie. Boul urma sfatul magarului, iar luni dimineata stapanul observa ca acesta nu-si mancase mancarea; atunci hotara sa il lase acasa, insa in locul sau il lua pe magarul cel guraliv, si munci cu el toata ziua. Magarul crezu ca va muri de atata oboseala si regreta nespus sfatul care il daduse boului. Cand veni seara si cei doi se intalnira acasa in grajdul stapanului, boul il intreba:

            -Cum te simti, frate?

            -Bine, ii raspunse magarul, insa am auzit ceva despre tine ce ma alarmeaza.

            -Ce anume, intreba boul?

            -L-am auzit vorbind pe stapanul nostru ca daca boul va fi bolnav va trebui sa-l sacrifice pentru a nu pierde din valoarea lui. Te sfatuiesc sa iti reiei munca de obicei si sa-ti mananci mancarea pentru a evita ca aceasta nenorocire sa se abata asupra ta.

            -Ai dreptate, ii rapsunse boul speriat, si se duse imediat la ieslea sa.

            Auzind acestea stapanul lor incepu sa rada .

Morala: cel care are minte putina poate sa faca fapte care sa se intoarca impotriva lui.


Ai vrea sa citesti si alte povesti? Iti recomandam:

Adauga un comentariu