Poveste de Dragobete

Autor: dorina

 

A fost odata ca niciodata, in vremuri demult indepartate, pe care nici mosii si stramosii nostrii nu si le amintesc, vremuri in care zanele isi scaldau cositele in apele involburate ale raurilor de pe pamant, fetii-frumosi se luptau cu balaurii cei scuipatori de foc, vrajitoarele se luptau de partea binelui sau a raului, in acele vremuri traia o imparateasca foarte puternica, in fata careia se supuneau vanturile, ploile, zapezile, norii si soarele. Avea patru fete atat de frumoase de la soare te puteai uita, dar la ele ba, si un fecior mandru si curajos de i se duse vestea pana la capatul pamantului despre vitejia lui.

Imparateasa isi ducea traiul intr-un palat din varful unui munte, inconjurat de nori, batut cu pietre pretioase si aur si de acolo avea grija ca supusilor sai sa nu le lipseasca nimic. Era o imparateasa iubita de toata lumea, caci era buna si milostiva, singura ei suparare era aceea ca fetele ei nu petreceau deloc impreuna si se certau mai tot timpul. Uneia ii placea doar in varful muntelui, unde batea vantul si ninsorile, alteia ii placea in mijlocul campiilor, in bataia razelor soarelui, in lanurile de grau coapte, alteia ii placea in luncile padurilor cu ghiocei infloriti si viorele, iar cea de-a patra colinda toata ziua dealurile pline de fructe si legume coapte ale imparatiei. Singura mangaiere a imparatesei Dochia (caci asta era numele ei) era fiul ei, printul Dragobete , care o inconjura cu dragoste si respect, ajutand-o la oranduirea treburilor imparatiei.

O singura data in an cele patru fete ale imparatesei Dochia se adunau toate la un loc, si anume, de ziua ei, cand toti oameni din imparatie o sarbatoreau prin cantece si dans de dimineata pana seara. Mese pline de bunatati, cantece si voie buna erau pe tot cuprinsul imparatiei de ziua Dochiei. Iar la palat fetele si feciorul isi sarbatoreasca mama si de dragul ei ramaneau toata ziua impreuna, fara sa izbucneasca vreo cearta intre ele. Timpul trecea astfel, an de an imparateasa era tot mai in varsta, si treburile imparatiei i se pareau tot mai greu de rezolvat. Astfel, in ziua in care se adunara toti copiii ei sa o sarbatoreasca le zise:

-Dragii mei copii, pana acu am ocrotit si vegheat asupa voastra si imparatiei pe care tatal vostru ne-a lasat-o. De astazi unul dintre voi va trebui sa ia conducerea imparatiei si sa aiba grija de ea asa cum am facut eu atat timp. Cel mai vrednic dintre voi va obtine fraiele imparatiei. Pentru asta fiecare va trebui sa-mi spuna, in cateva cuvinte, de ce crede ca e cel mai potrivit pentru a conduce imparatia.

Fetele cand au auzit una ca asta parca au luat foc. Fiecare a inceput sa strige ca ea merita sa fie imparateasa, sa arunce cu vorbe urate una impotriva celeilalte, ce mai…a izbucnit o cearta de nu se mai putea intelege nimic din ceea ce se spunea. Fiecare fata a imparatesei a chemat armata si ostenii pentru a ocupa palatul, iar acestia au inceput sa se lupte in fata imparatesei, iar acesteia i se rupea inima de suparare vazandu-si copiii infruntandu-se. Singurul, printul Dragobete statea si isi incuraja mama, asteptand ca furia fetelor sa se linisteasca.

Luptele au durat multe multe zile si soarta bataliei era tot nedecisa. Soarele si luna isi ascunsesera fata sa nu mai vada un asemena macel, norii si stelele plangeau cand vedeau ce se intampla la curtea Dochiei cea iubita de toata lumea. In cele din urma Dragobete , nemaisuportand supararea mamei lor, s-a aruncat cu calul sau inaripat in mijlocul bataliei si cu mult curaj si vitejie a infruntat armatele surorilor lui, infrangandu-le. Cand si-au vazut armatele invinse, fetele au luat-o la fuga, in cele 4 zari, ascunzandu-se de teama maniei mamei lor si pentru a nu-si mai vedea una fata celeilalte. Imparateasa suparata pe fuga fetelor le-a dat urmatoarea pedeapsa:

-Intrucat nu v-ati inteles niciodata, nici macar de dragul meu, va pedepsesc sa nu va mai puteti intalni niciodata una cu cealalta. Tu fata mea, care iubesti frigul si zapada iti poruncesc sa stai tot timpul in varful muntelui pe care il iubesti atat de mult, si vei avea numele de “Iarna”, “Primavara” vei fi tu fata mea care iubesti luncile si ghioceii infloriti, “Vara” esti tu cea care sta tot timpul in lanurile cu grau si sub arsita soarelui, iar “Toamna”, draga mea fiica, vei cutreiera dealurile cu pomi, fructe si legume coapte. Pentru ca sunteti fetele mele si va iubesc, va dau voie sa veniti in imparatie, o data pe an si stati un rastimp pentru a va aminti de parintii vostrii, insa nu va puteti intalni una cu cealalta. Veti fugi ingrozite una de cealalta si cand una dintre voi va veni in imparatie cealalta va pleca in locul care i l-am harazit. Iar tu Dragobete, pentru ca esti bland si cu dragoste pentru pace vei ramane in locul meu sa conduci imparatia. Vei fi un imparat iubit de toata lumea, iar pe unde vei merge vei duce cu tine dragostea si vei fi intampinat cu cantece si veselie, asa cum ii place sufletului tau. Si imparateasa si-a dat obstescu sfarsit.

Si asa a si fost. Dragobete a fost un imparat iubit de toata lumea, pe unde mergea aducea doar dragoste, voie buna si petrecere. Iar surorile lui isi perindau venirile si plecarile in fiecare an, pe rand: Iarna, Primavara, Vara, Toamna, insa nu se puteau intalni niciodata.

Si asa a ramas pana in zilele noastre. Ziua imparatesei este sarbatorita cu cantece si petreceri si poarta numele de Dragobete, dupa numele printului inscaunat in acea zi ca si imparat. In fiecare an de Dragobete oamenii se imbraca frumos, se aduna in grupuri si sarbatoresc iubirea si voia buna prin cantece si petreceri. Se spune ca tinerii fete si baieti, care petrec impreuna in aceasta zi vor ramane indragostiti si se vor casatori. La fel si pasarile cerului, in ziua de Dragobete se logodesc pentru a-si construi cuiburi si a face pui. Iar imparatia
Dochiei este si azi o imparatie frumoasa, cu oameni iubitori si voiosi, care stiu sa se bucure de momentele frumoase din viata.


Ai vrea sa citesti si alte povesti? Iti recomandam:

Adauga un comentariu